Klein land, groot bereik
Libanon is een klein land met een relatief rijke en opgeleide bevolking, maar heeft een internationaal bereik via haar wereldwijde diaspora. Deze 8 tot 14 miljoen hoogopgeleide emigranten en hun afstammelingen vormen in feite een natuurlijk handelsnetwerk dat sterk vertegenwoordigd is in Zuid- en Noord-Amerika, de Arabische wereld, Australië en Europa.
Libanon kent een sterke dienstensector (m.n. financieel), maar probeert met incentives de groei van zowel arbeidsintensieve als hoogwaardige sectoren te stimuleren, zoals landbouw en groene technologie. Ook wordt regionale economische ontwikkeling bevorderd door verbetering van infrastructuur. Verder voert Libanon met steun van de EU toetredingsgesprekken met de WHO.
Haar multireligieuze bevolking en politieke systeem maken het land uniek in de regio en dragen bij aan de relatieve stabiliteit van het land ondanks de naburige Syrische burgeroorlog en grote instroom van vluchtelingen. Wel is er vanuit jonge Libanezen steeds meer kritiek op de trage politieke besluitvorming als gevolg van dit systeem.
Meer informatie over kansrijke sectoren in Libanon en onze zakelijke diensten kunt u vinden in ons sectoroverzicht en dienstenoverzicht of lees onze berichten over het land hier.
Bevolking
Inwoners: 6,1 milj. (23,1% <14 jaar)
BNP per capita: $ 8808
Werkloosheid: 6,6% (17,6% 15-24 jaar)
Scholing: 38,1% hoger onderwijs

Economie
BNP: $ 54 miljard (+1,5%)
Import/export: $ 24/13 miljard
Koers LBP/EUR: 0.0006 (inflatie 4,3%)
Reg. positie: 13e EoDB (10e GCR)

Investering
FDI (netto): $ 2,6 miljard (+0,7%)
One stop shop voor vergunningen
Fisc. vrijstellingen & verminderingen
Start-up financieringsincentives

Internationaal
Investeringsverdrag met NL
Lid EU Free Trade Area
Lid GAFTA en MU (WHO i.o.)
Handel m.n. met CN, DE, IT, US & GR
Producten
Data Bevolking (WB database '17), Economie (IMF database '17, WB database '17, XE.com '19, Ease of Doing Business '18, Global Competitiveness Report '18), Investering (World Investment Report '18), Internationaal (IMF database '17)
Foto: Paul Saad